Back
              Forward
 

    Home

    Delta Dunarii

    Pesteri

    Chei

    Frumuseti ascunse

    Alte frumuseti

 

 

 

 

 

 

Chei

 

Cheile Turzii

Cheile Turzii au luat nastere in sectorul unde paraul Hasdate (afluent de stanga al raului Aries) intersecteaza transversal o culme a Muntilor Trascaului.

Morfologia Cheilor Turzii cuprinde, alaturi de aspectul classic al unui sector de chei, cu pereti inalti si abrupti, turnuri, contraforturi, platouri carstice si campuri de lapiezuri, un intreg complex de pesteri, structurat pe 5 niveluri. Pe versantul drept se afla 17 pesteri (de exemplu, Pestera de dupa Munte, lunga de 72 m; Pestera de la Gura Hajdatii de 11 m lungime etc.), iar pe versantul stang - 5 pesteri, de dimensiuni importante.

Unele depozite din interiorul acestor pesteri dovedesc urme ale unor adaposturi pentru oameni si animale. Sapaturile efectuate aici au scos la iveala resturi de mamifere de varsta pleistocena si holocena si vestigii arheologice datand din paleoliticul inferior (cultura de prund) si din epocile cuprului, bronzului si fierului.

 

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului, chei in Carpatii Orientali, pe valea raului Bicaz, facand legatura intre Transilvania si Moldova, are lungimea de 8 km (de la Lacu Rosu pana la satul Bicazul Ardelean). Cheile Bicazului atrag prin frumusetea lor numerosi turisti. Sunt strabatute de o sosea serpentina.

Aflate doar la 3 km de statiune, acestea ofera privelisti de o rara frumusete. Peretii de calcar ai Cheilor Bicazului sunt un rezultat al fierestruirii lor de catre apele repezi ale Bicazului, dand impresia unor adevarate ziduri de cetate medievala; pe parcurs se pot admira "Piatra Altarului" - un masiv stancos de 1120 m altitudine, impresionant prin verticalitatea sa, al carui virf este tinta alpinistilor incercati; masivele stancoase "Piatra Pintestilor" (847 m) si "Piatra Arsitei" (835 m).