Back
                 Forward

 

    Home

    Delta Dunarii

    Pesteri

    Chei

    Frumuseti ascunse

    Alte frumuseti

 

 

 

 

 

 

 

 

Frumuseti ascunse

 

Acul Cleopatrei

Lantul Meridionalior se continua in zona Argesului cu Muntii Fagaras, cea mai semeata creasta montana prin inaltimile sale: Vf. Negoiu (2535 m) si Vf. Moldoveanu (2544 m). Intre monumentele naturii ale acestui masiv se afla Cascada Serbota, Cascada Balea, Pesterile de sub Vf. Negoiu, Acul Cleopatrei.

 

Avenul din Dosul Lacsorului

Carstul Muntilor Sebes se reduce la o banda de calcare ingusta si lunga de mai multe zeci de km aflata in extremitatea sudica a acestora, dar care a generat unele din cele mai spectaculoase pesteri ale Carpatilor. Trebuie sa amintim aici Pestera Sura Mare, Sistemul Ponorici Cioclovina cu Apa, Pestera Cioclovina Uscata, Pestera din Valea Stinii, Avenul din Dosul Lacsorului si Pestera de la Tecuri.

 

Babele

In zona cuprinsa intre judetele Dambovita si Prahova, se afla Muntii Bucegi (Vf. Omu - 2505 m), una din regiunile cu o mare atractie turistica din tara, datorita frumusetii si varietatii formelor de relief pe care le prezinta. Acesti munti au fost declarati Parc National, incluzand mai multe rezervatii naturale complexe.

 Muntii Bucegi sunt renumiti insa, pentru numeroasele roci cu infatisari curioase, printre care cele mai cunoscute sunt: Sfinxul, Babele, Pietrele Singuratice (2290 m altitudine), monumente spectaculoase ale naturii, sculptate de vanturi, ninsori si ploi. Frumusetea peisajului Bucegilor este completata de bogatia vegetatiei alpine, multe dintre speciile de plante (peste 1200 ) ce cresc aici, fiind declarate monumente ale naturii: foarea de colt, garofita, orhideea.

 

Babele la Sfat

O regiune montana foarte interesanta din Carpatii Meridionali, cu o binemeritata faima turistica, este reprezentata si de Muntii Ciucas, mai ales datorita formelor bizare ale stancilor de calcar si conglomerate intalnite aici: Babele la Sfat, Sfinxul Bratocei, Coltii Tigailor, Mana Dracului, Tigaile Ciucasului, dar si datorita peisajelor linistite si policrome in contradictie cu crestele salbatice ce caracterizeaza acesti munti. Unele portiuni ale masivului au fost declarate rezervatii naturale complexe.

 

Calcarele de la Cisnadioara

Regiunea Sibiului este cunoscuta si pentru Calcarele de la Cisnadioara, o rezervatie geologica reprezentand un bloc masiv de calcar in care s-a identificat o fauna fosila bogata si variata. Rocile din jurul acestui bloc s-au depus in mediul marin in timpul Cretacicului. Depozitele cretacice se intind pe cca. 1km patrati. Geologic intalnim o varietate mare de roci: conglomerate, marne nisipoase, gresii, brecci etc. In aceste roci este sculptata stanca cu forma bizara alcatuita din conglomerate si calcare cretacice.